reklama

Miluješ kávu? Poďme na cupping!

Kvalitná káva, pohodoví ľudia a jazz k tomu. V Obloku to rozvoniavalo úžásnou kávou a skvelou atmosférou. Čo viac treba?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu
(zdroj: zdroj: Lemonbody.com)

S pribúdajúcimi rokmi človek objavuje nové vášne. Niektoré ustupujú do úzadia, iné sa preberajú k životu, a samých nás môže veľakrát prekvapiť, v čom všetkom nachádzame zaľúbenie. Naše pohľady a názory na svet a život vôkol nás sa časom vyvíjajú a transformujú. A človek, ktorý vyslovil myšlienku, že ľudia sa nemenia, ten určite žiadnych ľudí nepoznal. Meníme sa.

Vo svojich pubertálnych časoch, kedy som holdoval lacnému alkoholu a „bojoval“ voči všetkým, všetkému aj sebe samému, by ma nikdy nebolo napadlo, že jednou z mojich vášní sa raz stane kvalitná káva. A tak, približne 15 rokov po búrlivých udalostiach môjho dospievania, ocitá sa človek na cuppingovej akcii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
V "Obloku" to rozvoniavalo skvelou kávou
V "Obloku" to rozvoniavalo skvelou kávou (zdroj: Ivan Derka)

Coffee cupping je metóda pre rozpoznanie a identifikáciu chuťových, aromatických a kvalitatívnych zložiek a hodnôt jednotlivých druhov kávy. Cupping existuje na profesionálnej úrovni, pretože top pražiarne, kaviarne, importéri aj exportéri potrebujú vedieť, čo ponúkajú, a pri kvalitnej káve je aj dôležité túto informáciu posunúť ďalej, konečnému spotrebiteľovi. Okrem iného popisu, ako je napríklad tracibility („vystopovateľnosť“ – informácia o tom, kedy, na akej farme, v akej nadmorskej výške,... bola káva pestovaná) je jednou z informácii, ktorú by malo obsahovať balenie výberovej kávy aj je chuťové hodnotenie (rozsah a druh rôznych chutí a jednotlivé nuansy, napr. „čierna čokoláda, ríbezle, med....). A toto nemôže robiť žiadny stroj. Len Váš jazyk, podnebie, chuťové poháriky, nos a oči Vám napovedia, čo v šálke máte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Degustácia kávy prebieha aj v rámci rôznych medzinárodných súťaží ( napr. Best of Panama, Cup of excelence,...), kde kávu hodnotia profesionálny baristi, zastupujúci jednotlivé pražiarne a importérov. Dokonca už existujú aj majstrovstvá sveta.

Coffee cupping v zahraničí
Coffee cupping v zahraničí (zdroj: zdroj: dallasobserver.com)

Cupping môže mať aj podobu akcie, ktorá sa pred časom konala v Banskej Bystrici. V coworking centre Oblok sa predstavili dve slovenské pražiarne kávy. Diamond Roastery z Bratislavy a Ondrejka z Banskej Bystrice ponúkali na ochutnanie svoju výberovú kávu. Bolo jej tu na degustáciu niekoľko druhov, a ľudia si prišli na svoje. Osobne mi najviac zašmakovala Keňa s božskou arómou a fantastickou chuťou čučoriedky, medu a tmavej čokolády. Neodolal som a jedno balenie som si zakúpil aj na doma. Baristi predviedli niekoľko spôsobov prípravy kávy. Nechýbalo presso ale k dispozícii bolo napríklad aj Hario V60. Veľkým zážitkom bola ukážka praženia kávy v malej domácej pražičke. Predstavenie plné alchýmie bolo zakončené úspešným upražením kávy, ktorá sa následne zomlela a rovno sme ju aj ochutnávali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Domáca pražička
Domáca pražička (zdroj: Ivan Derka)

Baristi boli zhovorčiví, dalo sa fajne pokecať. Celá akcia sa niesla vo veľmi príjemnom duchu a v peknom prostredí. Jazzová kapela, ktorá si tam do toho celého hrala svoj koncert iba prispela k celkovej pohodovej atmosfére.

Obrázok blogu
(zdroj: Ivan Derka)

Verím, že takýchto podujatí bude aj na Slovensku len pribúdať a ľudia si k nim určite nájdu cestu. Rád si zájdem na metalový koncert, avšak táto akcia bola zase o niečo iná šálka kávy. A pila sa veľmi dobre.

Obrázok blogu
Ivan Derka

Ivan Derka

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Len veci robené so skutočnou vášňou sa stávajú výnimočnými. Mojou vášňou je fotografia, v centre ktorej je človek. Milujem zachytávať náhodné a neopakovateľné momenty, ktoré zažívam s ľuďmi. Svoju kreativitu nachádzam v portrétnej, svadobnej a street fotografii.Snažím sa spoznávať svet, prírodu, umenie aj seba samého. Svoje dni trávim aktívne, no na druhej strane sa rád zastavím, zamyslím a zasnívam. Svoje šťastie nachádzam v prírode, na horách ale aj v meste s priateľmi, na koncertoch alebo pri dobrej knihe. Som spoluzakladateľ a člen umeleckého združenia a značky www.sickmindedcult.eu e-mail: ivanderka872@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu