Miluješ kávu? Poďme na cupping!

Autor: Ivan Derka | 20.9.2017 o 11:20 | Karma článku: 4,35 | Prečítané:  564x

Kvalitná káva, pohodoví ľudia a jazz k tomu. V "Obloku" to rozvoniavalo úžásnou kávou a skvelou atmosférou. Čo viac treba?

S pribúdajúcimi rokmi človek objavuje nové vášne. Niektoré ustupujú do úzadia, iné sa preberajú k životu, a samých nás môže veľakrát prekvapiť, v čom všetkom nachádzame zaľúbenie. Naše pohľady a názory na svet a život vôkol nás sa časom vyvíjajú a transformujú.  A človek, ktorý vyslovil myšlienku, že ľudia sa nemenia, ten určite žiadnych ľudí nepoznal. Meníme sa.

Vo svojich pubertálnych časoch, kedy som holdoval lacnému alkoholu a „bojoval“ voči všetkým, všetkému aj sebe samému, by ma nikdy nebolo napadlo, že jednou z mojich vášní sa raz stane kvalitná káva. A tak, približne 15 rokov po búrlivých udalostiach môjho dospievania, ocitá sa človek na cuppingovej akcii.

Coffee cupping je metóda pre rozpoznanie a identifikáciu chuťových, aromatických a kvalitatívnych zložiek a hodnôt jednotlivých druhov kávy. Cupping existuje na profesionálnej úrovni, pretože top pražiarne, kaviarne, importéri aj exportéri potrebujú vedieť, čo ponúkajú, a pri kvalitnej káve je aj dôležité túto informáciu posunúť ďalej, konečnému spotrebiteľovi. Okrem iného popisu, ako je napríklad tracibility („vystopovateľnosť“ – informácia o tom, kedy, na akej farme, v akej nadmorskej výške,... bola káva pestovaná) je jednou z informácii, ktorú by malo obsahovať balenie výberovej kávy aj je chuťové hodnotenie (rozsah a druh rôznych chutí a jednotlivé nuansy, napr. „čierna čokoláda, ríbezle, med....). A toto nemôže robiť žiadny stroj. Len Váš jazyk, podnebie, chuťové poháriky, nos a oči Vám napovedia, čo v šálke máte.

Degustácia kávy prebieha aj v rámci rôznych medzinárodných súťaží ( napr. Best of Panama, Cup of excelence,...), kde kávu hodnotia profesionálny baristi, zastupujúci jednotlivé pražiarne a importérov. Dokonca už existujú aj majstrovstvá sveta.

Cupping môže mať aj podobu akcie, ktorá sa pred časom konala v Banskej Bystrici. V coworking centre Oblok sa predstavili dve slovenské pražiarne kávy. Diamond Roastery z Bratislavy a Ondrejka z Banskej Bystrice ponúkali na ochutnanie svoju výberovú kávu.  Bolo jej tu na degustáciu niekoľko druhov, a ľudia si prišli na svoje. Osobne mi najviac zašmakovala Keňa s božskou arómou a fantastickou chuťou čučoriedky, medu a tmavej čokolády. Neodolal som a jedno balenie som si zakúpil aj na doma. Baristi predviedli niekoľko spôsobov prípravy kávy. Nechýbalo presso ale k dispozícii bolo napríklad aj Hario V60. Veľkým zážitkom bola ukážka praženia kávy v malej domácej pražičke. Predstavenie plné alchýmie bolo zakončené úspešným upražením kávy, ktorá sa následne zomlela a rovno sme ju aj ochutnávali.

Baristi boli zhovorčiví, dalo sa fajne pokecať. Celá akcia sa niesla vo veľmi príjemnom duchu a v peknom prostredí. Jazzová kapela, ktorá si tam do toho celého hrala svoj koncert iba prispela k celkovej pohodovej atmosfére.

Verím, že takýchto podujatí bude aj na Slovensku len pribúdať a ľudia si k nim určite nájdu cestu. Rád si zájdem na metalový koncert, avšak táto akcia bola zase o niečo iná šálka kávy. A pila sa veľmi dobre.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

AUTORSKÁ STRANA TOMA NICHOLSONA

Čo nám prinesie nahrávka Gorily

Nové dôkazy budú dôležité, aj keď sa nedostanú pred súd.

DOMOV

Zastupoval šéfa polície, teraz nesmie vidieť jej tajomstvá

Policajný prezident obmedzil Málikovi prístup k utajovaným materiálom.

EKONOMIKA

Stovkám ľudí nezaplatili, konatelia agentúry sú vo väzbe

Na ubytovni zostali bez peňazí aj cudzinci.


Už ste čítali?