reklama

Miluješ kávu? Poďme na cupping!

Kvalitná káva, pohodoví ľudia a jazz k tomu. V Obloku to rozvoniavalo úžásnou kávou a skvelou atmosférou. Čo viac treba?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu
(zdroj: zdroj: Lemonbody.com)

S pribúdajúcimi rokmi človek objavuje nové vášne. Niektoré ustupujú do úzadia, iné sa preberajú k životu, a samých nás môže veľakrát prekvapiť, v čom všetkom nachádzame zaľúbenie. Naše pohľady a názory na svet a život vôkol nás sa časom vyvíjajú a transformujú. A človek, ktorý vyslovil myšlienku, že ľudia sa nemenia, ten určite žiadnych ľudí nepoznal. Meníme sa.

Vo svojich pubertálnych časoch, kedy som holdoval lacnému alkoholu a „bojoval“ voči všetkým, všetkému aj sebe samému, by ma nikdy nebolo napadlo, že jednou z mojich vášní sa raz stane kvalitná káva. A tak, približne 15 rokov po búrlivých udalostiach môjho dospievania, ocitá sa človek na cuppingovej akcii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
V "Obloku" to rozvoniavalo skvelou kávou
V "Obloku" to rozvoniavalo skvelou kávou (zdroj: Ivan Derka)

Coffee cupping je metóda pre rozpoznanie a identifikáciu chuťových, aromatických a kvalitatívnych zložiek a hodnôt jednotlivých druhov kávy. Cupping existuje na profesionálnej úrovni, pretože top pražiarne, kaviarne, importéri aj exportéri potrebujú vedieť, čo ponúkajú, a pri kvalitnej káve je aj dôležité túto informáciu posunúť ďalej, konečnému spotrebiteľovi. Okrem iného popisu, ako je napríklad tracibility („vystopovateľnosť“ – informácia o tom, kedy, na akej farme, v akej nadmorskej výške,... bola káva pestovaná) je jednou z informácii, ktorú by malo obsahovať balenie výberovej kávy aj je chuťové hodnotenie (rozsah a druh rôznych chutí a jednotlivé nuansy, napr. „čierna čokoláda, ríbezle, med....). A toto nemôže robiť žiadny stroj. Len Váš jazyk, podnebie, chuťové poháriky, nos a oči Vám napovedia, čo v šálke máte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Degustácia kávy prebieha aj v rámci rôznych medzinárodných súťaží ( napr. Best of Panama, Cup of excelence,...), kde kávu hodnotia profesionálny baristi, zastupujúci jednotlivé pražiarne a importérov. Dokonca už existujú aj majstrovstvá sveta.

Coffee cupping v zahraničí
Coffee cupping v zahraničí (zdroj: zdroj: dallasobserver.com)

Cupping môže mať aj podobu akcie, ktorá sa pred časom konala v Banskej Bystrici. V coworking centre Oblok sa predstavili dve slovenské pražiarne kávy. Diamond Roastery z Bratislavy a Ondrejka z Banskej Bystrice ponúkali na ochutnanie svoju výberovú kávu. Bolo jej tu na degustáciu niekoľko druhov, a ľudia si prišli na svoje. Osobne mi najviac zašmakovala Keňa s božskou arómou a fantastickou chuťou čučoriedky, medu a tmavej čokolády. Neodolal som a jedno balenie som si zakúpil aj na doma. Baristi predviedli niekoľko spôsobov prípravy kávy. Nechýbalo presso ale k dispozícii bolo napríklad aj Hario V60. Veľkým zážitkom bola ukážka praženia kávy v malej domácej pražičke. Predstavenie plné alchýmie bolo zakončené úspešným upražením kávy, ktorá sa následne zomlela a rovno sme ju aj ochutnávali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Domáca pražička
Domáca pražička (zdroj: Ivan Derka)

Baristi boli zhovorčiví, dalo sa fajne pokecať. Celá akcia sa niesla vo veľmi príjemnom duchu a v peknom prostredí. Jazzová kapela, ktorá si tam do toho celého hrala svoj koncert iba prispela k celkovej pohodovej atmosfére.

Obrázok blogu
(zdroj: Ivan Derka)

Verím, že takýchto podujatí bude aj na Slovensku len pribúdať a ľudia si k nim určite nájdu cestu. Rád si zájdem na metalový koncert, avšak táto akcia bola zase o niečo iná šálka kávy. A pila sa veľmi dobre.

Obrázok blogu
Ivan Derka

Ivan Derka

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Len veci robené so skutočnou vášňou sa stávajú výnimočnými. Mojou vášňou je fotografia, v centre ktorej je človek. Milujem zachytávať náhodné a neopakovateľné momenty, ktoré zažívam s ľuďmi. Svoju kreativitu nachádzam v portrétnej, svadobnej a street fotografii.Snažím sa spoznávať svet, prírodu, umenie aj seba samého. Svoje dni trávim aktívne, no na druhej strane sa rád zastavím, zamyslím a zasnívam. Svoje šťastie nachádzam v prírode, na horách ale aj v meste s priateľmi, na koncertoch alebo pri dobrej knihe. Som spoluzakladateľ a člen umeleckého združenia a značky www.sickmindedcult.eu e-mail: ivanderka872@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu